Staňte se našimi fanoušky na:

Tradiční vánočka

Autor receptu: Hana 19 (1 recept)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
4× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Nejdříve do větší mísy rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a rozmícháme do tekuté hmoty. Dále přidáme trošku mléka, vejce a žloutek. Zamícháme. Poté přidáme rozpuštěné máslo, sádlo, sůl, mouku, zbývající cukr a na závěr i zbývající mléko. Nyní důkladně, opravdu důkladně zapracujeme. Nejdříve vařečkou a poté alespoň 10 min na vále. Podle potřeby buď přidáme trošku mouky nebo naopak trošku oleje, pokud není nutné, nepřidáváme nic. Nyní vánočka bude kynout, nechte jí čas cca 3-4 hodiny (ne na moc teplém místě). Poté znovu prohněteme, přidáme rozinky, můžeme i ořechy, občas dávám i sušené brusinky. V další fázi si připravíme bochánky pro přípravu pramenů, ze kterých se vánočka bude plést. Já dělám z 9 (tj. 4+3+2). Po upletení bude vánočka kynout na plechu ještě cca 30 min. Během té doby si předehřejeme troubu na 220°C. Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme cca hodinu: prvních 5-10 min na 220°C, dalších 25 min na 150°C a zbývající čas dopékáme na 100°C.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Y |18. srpna 2014
malá připomínka k textu-Nyní vánočka bude kynout-nebo těsto na vánočku bude kynout............ Odpovědět
K.Vladka|5. listopadu 2016
zkusím Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!