Do vlažného a mírně oslazeného mléka rozdrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. Do misky prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo, sádlo a vzešlý kvásek.
Vypracujeme hladké těsto, (ne příliš tuhé těsto) poprášené moukou a zakryté utěrkou ho necháme vykynout až zdvojnásobí svůj objem.
Z těsta vyválíme válečky o průměru 2 centimetry a navíjíme je na dřevěný váleček který je pokrytý alobalem nebo na sklenici od piva ale obalenou taktéž alobalem a necháme 20 min kynout.
Zároveň si troubu předehřejeme na 180 C. Trdelníky na valečku či fifce pak potřeme vejcem rozšlehanými se 2 lžíci mléka a obalíme je ve směsi.
Váleček dejte na plech vyloženým pečicím papírem a pečeme cca půl hodiny do zlatova v troubě. Nebo kdo má gril, může je péct na žhavých uhlících bez plamene (na podomácku vyrobených špicích, na ně připevníme dřevěný válec).