Vanilkový lusk podélně překrojíme, ostrým nožem z něj seškrábneme dřeň a tuto dáme do lahvičky. Lusk nakrájíme na kousky a přidáme ke dřeni. Vanilku zalijeme vodkou, pořádně uzavřeme, protřepeme a dáme na tmavé místo louhovat. Jednou za pár dní lahvičkou zatřepeme. Čím déle tato dobrota louhuje, tím je výraznější - jako všechno dobré, potřebuje svůj čas, proto buďte trpěliví aspoň měsíc. Ze začátku je extrakt průhledný, ale časem tmavne. Je to také výborný dárek a po spotřebování extraktu je možné lusk opět zalít, případně doplnit trochou nového lusku. Pokud chceme extrakt následně používat třeba na ochucení šlehačky, můžeme do něj přidat již na začátku louhování trochu cukru. Pro ochucení různých těst cukr přidávat nemusíme.