Nejlépe den před přípravou rozinky a sušené ovoce omyjeme a naložíme do rumu. Z poloviny množství mléka, 1 lžičky cukru a droždí připravíme kvásek. K mouce přidáme špetku soli, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky, zbytek vlažného mléka, změklé máslo, vykynutý kvásek, rumové ovoce a marcipán nakrájený na kostičky a vypracujeme těsto. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple kynout. Během kynutí těsto ještě jednou propracujeme. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných částí a upleteme vánočku. Upletenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme oloupanými nasekanými mandlemi a necháme ještě nejméně 30 minut kynout. Pečeme asi 50 minut dozlatova. Pečenou vánočku necháme vychladnout a před podáváním lehce pocukrujeme.