Asi do 4l hrnce dáme vařit uzené maso. Po uvaření ho vyndáme a nakrájíme na větší kousky 3 krát 3cm. Zelí vymačkáme a nakrájíme.Vodu odložíme na později. Houby spaříme vařící vodou a necháme asi 1hod. Po namočení je scedíme a nakrájíme na menší. Kroupy dobře propláchneme horkou vodou. Do vývaru po uzeném dáme zelí, houby i s vodou po namočení, kuličkový pepř,sušenou feferonku(dle velikosti-stačí půlka) a bobkový list.Mírně vaříme asi 35 min. Přidáme na asi 6cm kousky nakrájenou klobásu .Po 20-30 min.přidáme kroupy a nakrájené uzené maso.Vaříme 10 min.Dochutíme solí,šťávou z zelí(dle chuti můžeme i přikyselit octem) připepříme a přidáme asi malou kávovou lžičku sl.papriky.Ještě asi 3 min.povaříme. Podáváme v miskách a s chlebem. Lze jíst jako hlavní jídlo. Já tuto kapustnicu dělám z dvojnásobného množství a nejlepší je na sedmí den. Na západním Slovensku místo krup dávají(asi 5ks)na hrubo nakrájené sušené švestky a kysanou, nebo sladkou smetanu.