Finský vánoční svařák: 2l vína červené nebo bílé, 200ml čisté vodky, špetku hřebíčku, 2 celé skořice, oloupané mandle, hrozinky, citronovou kůru, cukr Víno nalijeme do hrnce, přidáme hřebíček, skořici a přiměřeně mandle, hrozinky, citronovou kůru a cukr. Svařák na mírném ohni zahříváme až skoro k bodu varu, a odstavíme. Pak přidáme vodku, přecedíme a podáváme horké ve sklenicích, které snesou teplo. Finský vánoční glögg: 1l červeného vína, 150ml čisté vodky, 2 celé skořice, 10 hřebíčků, 1 celý zázvor, 2 lžičky kardamonu, kůru z 1 pomeranče, 250ml cukru krupice, 100ml rozinek, 50ml nasekaných mandlí Do vína nasypeme skořici, hřebíček, zázvor, kůru z pomeranče, rozdrcený kardamon, cukr, zalijeme vodkou, vzduchotěsně uzavřeme a necháme při pokojové teplotě asi 24 hodin odstát. Podáváme horké.