Hrušky a fíky oddělené namočíme zakryté asi na 12 hodin do studené vody. Pak hrušky v této vodě 5-8 minut vaříme. Přelijeme přes švestky a trochu okapané fíky, necháme vychladnout. Pak ovoce slijeme přes síto, vývar zachytíme, ovoce necháme důkladně okapat. Všechny plody nakrájíme na malé kousíčky a promícháme s rumovými rozinkami. Mouku prosejeme do velké mísy, droždí promícháme s 1/8 l teplého ovocného vývaru. Do mouky uděláme důlek, vlijeme do něj rozpuštěné droždí a necháme pod utěrkou v teple 30 minut kynout. Pak přidáme ostatní přísady, uhněteme pevné těsto a necháme přes noc zakryté kynout. Pomoučenýma rukama vytvarujeme 1 velký nebo 2 menší bochníky, dáme na plech s pečícím papírem a znovu necháme aspoň 30 minut kynout. Pečeme asi 90 minut na 190°C. Ještě teplý chléb potřeme ovocným vývarem a necháme vychladnout. Rozpuštěnou polevou vychladlý chléb potřeme a nakonec ozdobíme kandovaným ovocem nebo pestrými koktejlovými třešněmi.