Krkovičku pečenou jako řízek znám už hodně dlouho. Návod na přípravu receptu viděla v televizi moje mamka někdy koncem devadesátých let. Připravoval ji tam s následným velkým ohlasem šéfkuchař z některého tatranského hotelu. Mamka si ten recept hned vyzkoušela a také oblíbila. Když jsem začínala vařit, tak mne s ním seznámila. Velmi ráda jej připravuji, protože je to jednoduchá a rychlá příprava. Nyní se do toho pustíme. Krkovičku omyjeme a osušíme, vykostíme a nařežeme řízky téměř 1 ½ cm silné. Jemně je naklepeme, osolíme a opepříme. Každý řízek pouze z jedné strany potřeme lžičkou hořčice. Připravíme si pekáč a na něj nakrájíme na půlkolečka 1 cibuli. Když není krkovička prorostlá a je přímo dietní, můžeme přidat do pekáče kousek sádla. Potom řízek z té strany, která je potřená hořčicí, ponoříme do rozšlehaných vajíček a do strouhanky. A ještě jednou do vajíček a do strouhanky a položíme čistou stranou na cibulku do pekáče. Pečeme bez námi přidaného tuku, protože ten až na výše uvedenou vyjímku pustí krkovička. Pekáč dáme do předem vyhřáté trouby a zakryjeme druhým pekáčem. Řízečky pečeme cca 25 minut podle typu používané trouby. Když je masíčko měkké, pekáč vyjmeme a nahoru nastrouháme sýr. Nejraději používám sýr kvalitní uzený, protože dodává masíčku mimořádně dobrou chuť a vůni. Nyní pekáč vložíme zpět do trouby a necháme řízečky ještě cca 15 min odekryté pořádně zapéct. Když je hotovo podle naší představy, můžeme servírovat. Podáváme s vařenými brambory posypanými osmaženou cibulkou a s malou zeleninovou oblohou. V případě podávání slavnostního menu připravíme jako přílohu americké brambory promíchané se spoustou osmažené cibule a s velikou zeleninovou oblohou. Přeji Vám dobrou chuť.