BALATÓNSKÁ PEČENĚ 400g vepřové kýty, 30g slaniny, 50g sladkokyselých okurek, sladká a pálivá mletá paprika, 50g sádla, 30g hladké mouky, 1 větší cibule, 1 mrkev, oregano, mletý pepř, sůl Vepřovou kýtu prošpikujeme špalíčky slaniny, mrkve a okurky, osolíme a obalíme ve směsi papriky, oregana a pepře. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova, přidáme maso a podlijeme. Pečeme ve vyhřáté troubě a maso často přeléváme šťávou. Měkké maso vyndáme, šťávu vysmahneme, zředíme vodou a znovu povaříme. Plátky masa upravíme na talíře a polijeme šťávou. Jako příloha se hodí brambory a zeleninový salát. KOŘENĚNÁ KÝTA V ALOBALU špalíček libové vepřové kýty, 30g sádla, sůl Kořeněná směs: 1/2 lžičky mletého kmínu, 2 zrnka nového koření mletá, mletý pepř, stroužek česneku, majoránka, malá cibule, citronová kůra Utřeme česnek se solí, přidáme jemně nasekanou cibuli, mleté koření, majoránku a jemně nastrouhanou citronovou kůru, promícháme. Vepřovou kýtu trochu naklepeme, osolíme, potřeme připravenou kořeněnou směsí, dáme do porcelánové misky a necháme pod pokličkou přes noc v ledničce proležet. Před přípravou položíme kýtu na alobal silně potřený sádlem, pořádně zabalíme a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi hodinu. Před dokončením pečení alobal nahoře podélně rozřízneme, aby maso mělo křupavou kůrčičku. Jako příloha se hodí brambory, rýže a můžeme přidat sterilované okurky.