Jako základ nám poslouží listové těsto. Na pomoučeném válu je rozválíme na placku a z ní vykrojíme tvar kapra, vč. ploutví a ocasu. Ze zbytku těsta ještě vykrojíme 1 kapří hlavu navíc a 2 malé kroužky jako tlamičku a oko, u těch vykrojíme středy. Vykrojené tvary přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a upečeme v troubě na 200°C. Vychladlé upečené kapří tělo poklademe "šupinami". Přiložíme druhou upečenou hlavu, kterou přilepíme po stranách, stejně jako oko a tlamičku, rozšlehaným bílkem. Nakonec ozdobíme podle své chuti. VEGETARIÁNSKÝ Jako šupiny použijeme salátovou okurku ozdobně nakrájenou na plátky. Ploutve, ocas a tlamičku ozdobíme kousky rajčat a oko vyplníme kolečkem černé olivy. Místo okurky můžeme dát i jinou zeleninu (vč. sterilované), např. plátky mrkve, kedlubny, tvrdých rajčat, ředkviček. Druhy můžeme i kombinovat. Nebo můžeme udělat celého kapra s ovocem, třeba s plátky banánů, jahod, pomerančů atd. U šťavnatějších druhů se může stát, že se těsto trochu rozmáčí. Můžeme tedy z pečícího papíru vystřihnout tvar kapra stejné velikosti jako je upečený a položit ho na těsto pod zeleninu nebo ovoce. SLADKÝ Na šupiny použijeme malé kulaté perníčky s cukrovou polevou, tlamičku naplníme trochou pikantní zavařeniny a oko namalujeme rozpuštěnou čokoládou nebo místo něj nalepíme větší rozinku. Nemusíme použít jen perníčky, hodí se i kulaté sladké sušenky, malé koláčky (s tvarohem, mákem nebo povidly), plátky sušeného ovoce, vánočního cukroví nebo naopak slané sušenky. SALÁMOVÝ Šupiny uděláme z malých koleček salámu, podle chuti a můžeme dát i více druhů. Tlamičku vyplníme kouskem sterilované červené papriky a oko kolečkem zelené olivy. Salám můžeme nahradit i plátky masa, masové rolády, sekané nebo různými druhy sýrů.