ŽAMPIONOVÁ OMÁČKA:
150g žampionů, 40g másla, 20g oleje, 50g hladké mouky, 2dl smetany, 1 malá cibule, vývar z masoxu, citronová šťáva, sůl
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a 20g másla, zasypeme moukou osmažíme, přidáme trochu prochladlého vývaru, sůl a rozšleháme na hladkou omáčku. Vaříme za častého míchání nejméně 1/2 hodiny. Plátky žampionů osmažíme na 20g másla, procedíme na ně omáčku, přidáme smetanu, citronovou šťávu a krátce povaříme.
NÁMOŘNICKÁ OMÁČKA:
150g žampionů, 60g hladké mouky, 60g sádla, 80g cibule, 1 žloutek, kmín, sůl
Očištěné žampiony rozkrájíme, propláchneme vodou a necháme v cedníku okapat. Z tuku, sekané cibule a mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme trochou vody nebo vývaru, promícháme, osolíme a povaříme. Povařenou omáčku přecedíme. Do zbylého rozehřátého másla dáme pokrájené žampiony, osolíme a dusíme. Podušené žampiony přidáme k omáčce, podle chuti přisolíme a ještě několik minut povaříme. Nakonec omáčku zjemníme rozmíchaným žloutkem a už nevaříme. Hodí se k rybám nebo vařenému masu.