Srbák
30
3
5
Hrách přebereme, propereme ve studené vodě, zalijeme vodou, aby byl potopený, a necháme pes noc nabobtnat. Druhý den vodu dolijeme, mírně osolíme a hrách uvaříme doměkka, asi 40 - 50 minut. Potom jej scedíme a propláchneme studenou vodou. Zelí necháme okapat a překrájíme na menší kousky. Rajčatový protlak promícháme s vodou a směsí zalijeme hrách. Ochutíme česnekem utřeným se solí a pepřem a vše dobře promícháme. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a urovnáme do ní ochucený hrách, který pokryjeme kysaným zelím a rovnoměrně posypeme sýrem. V troubě při 175°C zapékáme přibližně 25 minut, až se sýr roztaví a zezlátne. Podáváme s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.