Staňte se našimi fanoušky na:

Zelí po moravsku

Autor receptu: Márč (72 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
11× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Z kysaného zelí lehce vymačkáme šťávu a ještě jej překrojíme, aby nebyla příliš dlouhá vlákna. Dáme do kastrolu a zalejeme vodou tak, aby bylo celé ponořené. Trochu osolíme a jemně posypeme kmínem. Uvaříme do měkka. Během vaření již vodu nepřidáváme. Připravíme si světlou jíšku : na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky špek (může být i anglická slanina). Cibuli necháme jen zesklovatět, neměla by být hnědá. Zaprášíme moukou, necháme chvíli osmahnout a pak vmícháme do uvařeného zelí. Hned rozmícháme a dochutíme solí, octem jen jemně, záleží, jak je zelí kyselé a cukrem. Podle potřeby přilijeme trochu vody. Podáváme s knedlíkem a pečeným masem - vepřovým, králičím, kachním apod. Stejným způsobem uvaříme zelí i z kedluben, nejlepší jsou giganty, protože nedřevnatí. Tip na věčeři: pokud nám zelí zbude do druhého dne, odebereme si do kastrolku, přidáme hrst vepřových škvarků a jen prohřejeme. Jíme s chlebem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

kote19 |27. června 2013
1+ Odpovědět
planeta |25. května 2013
zelí je zdravá a chutná mňamka, která se dá jíst po celý rok Odpovědět
lucikpucik |24. května 2013
zeli je mňamka Odpovědět
Márč |29. dubna 2013
Ano, Jane, máš pravdu, zelí je lepší na druhý den a s tou zelňačkou je to dobrý nápad...díky...:-) Odpovědět
Jan |29. dubna 2013
Stará dobrá klasika, ano. Ukládám si receptík, však se hodí. Márči, pokud mohu doplnit, zelíčko je nejlepší druhý den. A když Ti jej zbude skutečně dost, nezapomeň na zelňačku. Manžel po flámu Ti bude za ni líbat /nejen/ ruce. :-) :-) :-) Odpovědět
roxana-zdena |28. dubna 2013
dělám, ale taky sladší Odpovědět
Uzzi1 |26. dubna 2013
je dobré Odpovědět
Victor |25. dubna 2013
Moc dobré Odpovědět
jana.h |23. dubna 2013
dělávám Odpovědět
aB |22. dubna 2013
dobrá klasika Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!