Z kysaného zelí lehce vymačkáme šťávu a ještě jej překrojíme, aby nebyla příliš dlouhá vlákna. Dáme do kastrolu a zalejeme vodou tak, aby bylo celé ponořené. Trochu osolíme a jemně posypeme kmínem. Uvaříme do měkka. Během vaření již vodu nepřidáváme. Připravíme si světlou jíšku : na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky špek (může být i anglická slanina). Cibuli necháme jen zesklovatět, neměla by být hnědá. Zaprášíme moukou, necháme chvíli osmahnout a pak vmícháme do uvařeného zelí. Hned rozmícháme a dochutíme solí, octem jen jemně, záleží, jak je zelí kyselé a cukrem. Podle potřeby přilijeme trochu vody. Podáváme s knedlíkem a pečeným masem - vepřovým, králičím, kachním apod. Stejným způsobem uvaříme zelí i z kedluben, nejlepší jsou giganty, protože nedřevnatí. Tip na věčeři: pokud nám zelí zbude do druhého dne, odebereme si do kastrolku, přidáme hrst vepřových škvarků a jen prohřejeme. Jíme s chlebem.