ŽERNOVSKÁ HLADKÁ ANČKA: 1l vody, 1 střední cibule, asi 300g čerstvých hub, 2 bobkové listy, po 10 kuličkách nového koření a pepře, sůl, 4 lžíce hladké mouky, 1/4 l sladké smetany, mletý pepř, 1-2 lžíce octa a na každou porci počítejte s 1 vejcem natvrdo a 1 vařeným bramborem - Nakrájené houby vaříme v litru vody s kořením a solí, jak jsou houby měkké rozkvedlejte ve a 1/4l studené vody mouku a zašlehejte do vroucího základu. Polévku nechte provařit, vyndejte koření a dochuťte mletým pepřem, solí a octem. Nakonec přidejte sladkou smetanu, dosolte a odstavte. Polévku nalijeme do talířů, přidáme nakrájený uvařený brambor a na polovinu rozkrojené vejce
ŽERNOVSKÁ KOTRČOVKA: 400g kotrče kadeřavého, voda, 20g sádla, 3 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl, majoránka, petrželka - Kotrč pořádně očistěte a nakrájejte na větší kusy, asi 20 minut vařte v menším množství vody. Tu pak sceďte a houbu nakrájejte na nudličky. Ze sádla a mouky udělejte jíšku, zřeďte houbovým vývarem a našlehejte. Přidejte utřený česnek, papriku, osolte a opepřete. Chvíli povařte, přidejte houby, majoránku a ještě krátce povařte. Jednotlivé porce ozdobte petrželkou nebo pažitkou.