TĚSTO: 50g maizeny, 200g polohrubé mouky, 1/2 lžičky prdopeč, 1 vejce, 150g cukru krupice, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky kardamomu, na špičku nože mletého hřebíčku, 125g másla nebo hery, tuk na vymazání formy NÁPLŇ: 1 sklenice kyselých třešní (370g po odkapání) nebo 500g čerstvých vypeckovaných a podušených, 35g maizeny, 1/4 l třešňové šťávy, 1 lžíci cukru krupice, 1 lžičku vanilkového cukru, můžeme přidat 1-2 lžíce třešňovice, moučkový cukr na posypání Maizenu smícháme s moukou a práškem do pečiva a prosejeme do misky. Přidáme vejce, cukr, koření a měkký tuk, všechno zpracujeme (nejlépe pomocí šlehače na nejnižší rychlost). Musí se tvořit typické "žmolky". 3/4 hmoty těsta lehce vtiskneme do vymazané dortové formy (prům. 26cm). V troše třešňové šťávy rozmícháme maizenu, zbylou šťávu svaříme s cukrem a vanilkovým cukrem, směs zahustíme rozmíchanou maizenou. Přidáme okapané a vypeckované třešně a můžeme dochutit třešňovicí. Třešňovou hmotu rozetřeme na těsto a posypeme ji zbylou žmolenkou. Pečeme 25-35 minut při 200° (horkovzduch 180°, plyn stupeň 3). Koláč necháme asi 10 minut chladnout ve formě, pak ho položíme na mřížku nebo síto. Nakonec posypeme moučkovým cukrem. Tip: Koláč je velmi dobrý i se švestkami nebo jablky, a ovoce můžeme i míchat.