Recept na 5 litrů vína - sladší a silné, vyšší obsah alkoholu: 3 kg zralých angreštů rozmačkáme v kbelíku, posypeme 20 dkg cukru, přidáme trochu živné soli (pokud máme rozkvašené i jiné víno můžeme živnou sůl vynechat) a zalijeme 1 litrem vařící vody. Po vychladnutí vmícháme tekuté kvasinky nebo trochu kvasu z jiného kvasícího vína a necháme v zakrytém kbelíku kvasit 2-3 dny, denně promícháme. Pak kvas přecedíme přes plátno do demižonu, co nejvíce vymačkáme a přidáme vychlazený svařený roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody, pořádně promíchám a to opakuji ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech. Nebo si svařím najednou 1,5 kg cukru v 1 litru vody a přidávám po třetinách. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Po vykvašení ihned přetočíme do jiného demižonu a po cca 2 dnech můžeme plnit do lahví.