Pantoflíky na oslavu narozenin
30
4
8
ASPIK - základní recept 9,5 dl vody, 1dl octa, 100g želatiny,1 ks cibule, 15g alpská sůl, 15g cukru, 3 kuličky nové koření, 3 kuličky pepře, 1ks bobkový list, několik kapek worchestru,1 bílek Sůl rozpustíte ve vodě, přidáte koření, nakrájenou cibuli, cukr, ocet a vše povaříte. Roztok vychladíte asi na 60°C a rozpustíte v něm želatinu, nabobtnalou v troše vody. Hotový aspik procedíte přes čistou utěrku. Chcete-li mít aspik zcela čirý, vmícháte do ještě teplého roztoku rozšlehaný bílek, necháte ho srazit a pak přecedíte. Rada: Zbylý aspik nalijte do mísy, zakryjte fólií a uložte do chladničky. Vydrží několik dní. Při dalším použití ho opět pomalu rozpustíte zahříváním ve vodní lázni.