GULÁŠ Na kostičky nakrájíme cibuli, asi takové množství co máme masa, posolíme a dáme usmažit na sádle dorůžova. Přidáme mletou papriku a rychle zamícháme. Do základu dáme nakrájené maso, osolíme, opepříme a za stálého míchání dusíme, až si maso samo pustí šťávu. Potom přilije po částech vodu a dusíme doměkka, přidáme trochu masoxu. Připravíme si zátřepku - voda s hladkou moukou. Až je maso měkké zatřepeme a necháme povařit tak, aby guláš nebyl ani hustý ani řídký. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, pepř a odstavíme. ZABIJAČKOVÍ PTÍCI Vepřové maso nakrájíme na plátky, poklepeme, osolíme, přidáme pepř, mletou papriku a kmín. Nakrájíme cibuli a česnek na kolečka, dáváme na okořeněné maso, přidáme nakrájený sterilovaný okurek a na proužky nakrájený kabanos. Ptíky zavineme a zabalíme do vepřové blány, dáváme je těsně vedle sebe na plech a ještě trochu posolíme a pokmínujeme. Upečeme a jako příloha se hodí chlupaté knedlíky a zelí.