Staňte se našimi fanoušky na:

Babiččiny makové dobroty

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

MAKOVEC 220g nemletého máku, 200g polohrubé mouky, 200g cukru, 200g másla, 4 vejce, 150ml mléka, 1 prášek do pečiva, lžíce rumu, špetka soli, 200g bílá čokopoleva, 150g višňové marmelády, máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání pekáče. Vyšleháme žloutky se 3/4 cukru do pěny. V míse smícháme mouku s mákem a práškem do pečiva. Z bílků a soli vyšleháme sníh a zašleháme zbylý cukr. Do žloutkové pěny vmícháme mléko a nalijeme do mísy s moukou a mákem. Pomalu promícháváme a postupně přidáváme sníh, až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho do vymazaného a vysypaného pekáče, pečeme asi 40 minut na 175°C. Upečené těsto po vychladnutí vyklopíme z pekáče, podélně rozkrojíme na dva pláty, spodní díl potřeme zavařeninou smíchanou s rumem a přiklopíme vrchním plátem. Třetinu polevy nastrouháme na hoblinky. Zbytek rozlámeme na kousky, rozpustíme ve vodní lázni a rozetřeme na makovec. Když začne poleva tuhnout, posypeme makovec hoblinkami a necháme úplně ztuhnout, pak nakrájíme. ROZPEKY 1/2kg polohrubé mouky, 100g cukru, 100g másla, 2 žloutky, 250ml mléka, 30g droždí, špetka soli, mouka na vál, máslo na vymazání a pomaštění, moučkový cukr na posypání + Náplň: 600g vypeckovaných švestek , 60g cukru, slivovice na naložení švestek Švestky vložíme do misky, zalijeme slivovicí a necháme uležet do druhého dne za občasného promíchání. Droždí rozmícháme se lžící mouky a lžičkou cukru v části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozehřáté máslo, žloutky a špetku soli, přilijeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko, zaděláme vláčné těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme ho na silnější plát, který nakrájíme na čtverce 9x9 cm. Do středu každého čtverce dáme okapanou švestku a posypeme ji mletým mákem s cukrem. Okraje těsta k sobě přitiskneme, ale jen tak, aby byla náplň na spojích vidět. Naplněné čtverce přendáme na vymazaný plech, okraje potřeme rozpuštěným máslem a odkrytou náplň máslem pokapeme, rozpeky necháme ještě 10 minut kynout. Pečeme 15-20 minut na 170-180°C dozlatova. Hotové rozpeky pocukrujeme a můžeme ozdobit kopečkem šlehačky. BÁLEŠE 600g hladké mouky, 65g moučkového cukru, 35g droždí, 320ml mléka, 1 vejce, špetka soli, mouka na vál, 2 lžíce másla na omaštění + 100g povidel na pomazání, 6lžic moučkového cukru a mletý mák na posypání V míse smícháme mouku, cukr a špetku soli, přidáme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme vejce a zaděláme jemné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou nakynout. Z těsta odebíráme lžící bochánky, ze kterých uděláme na pomoučeném válu placky a necháme je znovu krátce nakynout. Placky upečeme na rozpáleném tálu z obou stran dozlatova a potřeme je rozpuštěným máslem. Na každý báleš dáme trochu povidel a posypeme ho směsí máku a cukru. SLZIČKY 200g hladké mouky, 120g másla, 60g cukru, 2 žloutky, 2 lžíce mletého máku, mouka na vál + Náplň: 100g višňové marmelády, lžíce griotky + Poleva: 100g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, lžíce vroucí vody K mouce, cukru a mletému máku, přidáme změklé máslo a žloutky, nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama rychle zaděláme hladké těsto. Uděláme z něj váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi jako stéblo, vykrájíme formičkou tvary slziček a polovině z nich ještě vykrojíme ve středu malé kolečko. Všechny tvary přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme dorůžova na 150°C. Ještě horké slzičky opatrně přendáme plochým nožem na podložku a necháme vychladnout. V malém kastrůlku promícháme višňovou marmeládu s griotkou, zahřejeme a krátce povaříme, přelijeme do misky a necháme prochladnout. V další misce smícháme prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou a vřelou vodou, mícháme tak dlouho, až vznikne hladká bílá poleva. Vychladlé slzičky slepíme po dvou ochucenou marmeládou (vždy plnou a vykrojenou slzičku), potřeme cukrovou polevou a po zaschnutí necháme několik dnů odležet v chladu.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!