ČOČKOVÁ: 200g čočky, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, kousek celeru, pažitku, sůl Doměkka uvařenou čočku umeleme nebo rozmixujeme. Do ní přidáme prolisovaný česnek, najemno nastrouhanou mrkev a celer a nasekanou pažitku. Přidáme olej a osolíme, promícháme a mažeme na tmavé pečivo. CELEROVÁ SE SARDINKAMI: 300g vařeného celeru, 1 měkký tvaroh, 1 krabičku sardinek v oleji, 1 vařené vejce, 50g strouhaného sýra, 1 cibuli, majonézu, podle chuti citronovou šťávu Sardinky vyklopíme do misky i s olejem, přidáme tvaroh a utřeme. Pak přidáme oloupaný a jemně nastrouhaný celer, nastrouhaný sýr a drobně najkrájenou cibuli. Vše spojíme majonézou a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. BRAMBOROVO-VAJÍČKOVÁ: 4 menší vařené brambory, 4 vejce vařená natvrdo, 1 cibuli drobně pokrájenou, 200g majonézy, sůl, mletý pepř Vařené brambory a vejce nastrouháme nahrubo, přidáme drobně pokrájenou cibuli a postupně přidáváme majonézu (nedáváme všechnu najednou, aby nebyla moc řídká). Osolíme opepříme, vše smícháme vidličkou, nemixujeme! Mažeme na veku a podle chuti ozdobíme jen zeleninou nebo i šunkou. BALKÁNSKÁ: 300g jemného salámu, 1dl rajského protlaku, 2 lžíce pálivého kečupu, 1dl tatarské omáčky, 1 sterilovanou okurku, 1 cibuli, mletý pepř, sůl Salám nahrubo umeleme (nebo nastrouháme), přidáme jemně nakrájenou cibuli a okurku, kečup, tatarskou omáčku a protlak. Směs promícháme, osolíme a opepříme, necháme v chladu asi hodinu uležet. Mažeme na topinky nebo opečené plátky veky.