Bábovka je pro mne nejlepší moučník. Moje náklonnost k ní byla pěstována TV inscenacemi, neboť na svátečním stole nikdy nechyběla. Budoucí ženich byl pohoštěn, jak jinak, než bábovkou, sedánek místních dam ( a drben) byl doprovázen také bábovkou. Navíc byla u nás v sobotu večer položena na stůl, a kdo si rychle neurval plátek, neměl šanci, neboť zbytek dojedla moje věčně hladová sestra. Měla to štěstí, že netloustla. Vymažeme a vysypeme formu na bábovku. Připravíme si tři hlubší misky. Do jedné dáme bílky se špetkou soli, do druhé žloutky, máslo, cukr a vanilku. Šleháme do pěny. Pak přidáme obě mouky s práškem a dobře rozmícháme. Nyní rozdělíme hmotu na dvě části, k tomu použijeme třetí misku. Do jedné nalijeme bílou šlehačku se lžičkou cukru, do druhé pařížskou. Rázně rozšleháme šlehačem, nejprve světlou pak tmavou. Sníh musí být tuhý. Rozdělíme jej na poloviny, každá polovina přijde do jedné mísy. Velmi jemnými pohyby spíše obalujeme těsto sněhem. Pak nastává pro mě a vnoučata zábavná část, neboť vytváříme podobu bábovky. Je to lehké, jen střídáme ve formě nebo pekáčku barvy. Další vrstva je opačně, na světlé přijde tmavé. Tak pokračujeme až do konce. Já dávala větší lžíce. Na mramorovou ze dávají menší lžíce.