MRAMOROVÁ 200ml oleje, 2 žloutky, 2 bílky, 300g moučkového cukru, 20g kakaa, lžíce nastrouhané citronové kůry, 450g polohrubé mouky, 300ml mléka, lžička kypřícího prášku, moučkový cukr na posypání Žloutky vyšleháme za postupného přilévání oleje na hustou majonézu. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Pak obě hmoty spojíme, přidáme citronovou kůru, polovinu mouky a polovinu mléka. Mouku prosejeme a přidáme kypřící prášek, promícháme a přidáme do ušlehané hmoty se 2/3 zbylého mléka, těsto promícháme vařečkou. Do vymazané a vysypané formy nalijeme 2/3 těsta, do zbytku těsta vmícháme kakao a ještě poslední zbytek mléka. Kakaové těsto dáme do středu formy a mírně zatlačíme do světlého těsta. Pečeme asi 45 minut na 160°C, po upečení necháme ve formě trochu zchladnout, pak vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout úplně. Nakonec pocukrujeme. TROJBAREVNÁ 4 vejce, hrnek třtinového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 3 lžíce kakaa, trocha rumu, 2 lžičky perníkového koření Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny, zašleháme olej a 3/4 hrnku mléka. Po částech vmícháme moku s kypřícím práškem a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na třetiny, jednu necháme světlou, do druhé vmícháme trochu rumu a kakao, do třetí zbytek mléka a perníkové koření. Na dno vymazané a vysypané formy nalijeme světlé těsto, pak přidáme těsto kakaové a nakonec perníkové. Pečeme asi hodinu na 160°C.