Vanilkový lusk nakrojíme a vyškrabeme dřeň. Do hrnce nalijeme mléko a přidáme do něj lusk, dřeň a cukr, zvolna vaříme asi 5 minut, lusk vyndáme. Do mléka zamícháme vanilkový cukr, maizenu rozmícháme ve 2 lžících smetany, vmícháme do mléka a necháme přejít varem. Hrnec odstavíme ze sporáku a ve zbývající smetaně rozšleháme žloutky a zamícháme do vanilkové omáčky. Omáčku posypeme trochou cukru (aby se neudělal škraloup) a necháme ji vychladnout. Z pomeranče, 1-2 mandarinek a grapefruitu vykrojíme čisté dílky. Další 1-2 mandarinky nakrájíme na plátky. Citrusy promícháme v míse s likérem a marinujeme asi 10 minut. Vanilkovou omáčku rozdělíme na talíře a přidáme citrusový salát, posypeme mletými pistáciemi a ozdobíme mátou (nebo meduňkou).