Příprava: Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme hovězí i vepřové maso nakrájené na malé kostičky, opečeme, zasypeme paprikou, zalijeme 11 vody. Přidáme drobně pokrájené zelí a povaříme asi půl hodiny. Zeleninu nastrouháme na větší nudle, brambory nakrájíme na malé kostičky, pokud máme čerstvou řepu, nakrájíme ji také na malé kostičky. Všechno nasypeme do hrnce se zelím a vaříme doměkka. Zvlášť dáme do kastrůlku trošku vody, koření, ocet a povaříme. Až je vše měkké, rozkvedláme mouku v troše studené vody, polévku zahustíme, přilijeme rajčatový protlak, scedíme vodu z koření, přidáme smetanu. V případě, že nemáme čerstvou řepu, nalijeme řepu sterilovanou i s nálevem až do hotové polévky. Dochutíme kouskem masoxu, solí, případně trochou aromatu. Krátce povaříme. Můžeme podávat jako samostatné jídlo s kouskem chleba. Z tohoto množství by mělo být asi 2 a ½ litru polévky.