Ingredience: na 10 knedlíčků: kostka měkkého tvarohu 1 vejce asi 200g polohrubé mouky špetka soli 2 lžíce moučkového cukru kus másla Na 4 porce smetanové omáčky: 1 žloutek lžíce moučkového cukru kelímek smetany ke šlehání vanilkový cukr, vanilkové aroma nebo vanilkový lusk k tomu přibližně: 800g jahod, borůvek atd.. kousek másla máta na ozdobu Postup přípravy receptu: Základní postup najdete ve videorecptu, k tomu doplním pár informací, které se Vám budou hodit. Jako první udělejte smetanovou omáčku. Hned po tom, co ji doděláte, bude mít konzistenci smetany, po hodině chladnutí už bude znát, že vydatně houstne, po dvou hodinách bude už hooodně líná a pokud ji necháte přes noc v lednici, vznikne přírodní pudink. Volte vždy smetanu ke šlehání, takže přes 30proc. tuku. Omáčka nikdy nemá dosáhnout bodu varu. Pokud nechcete používat vanilkový cukr a raději si dopřát přímo vanilkový lusk, budete ho na tohle množství omáčky potřebovat tak polovinu. Kus stojí tak 50-60 Kč. Lusk se podélně nařízne, vydlabou se z něho semínka, která dáte do smetany do rendlíku, k tomu přihodíte i ten lusk a 5 minut ohříváte, pak scedíte a pokračujete v receptu dál. Horkou omáčku pomalinku po tenkém pramínku přilévejte do misky se směsí žloutku a moučkového cukru. Vejce by nemělo být právě vyndané z ledničky, ale o pokojové teplotě. Omáčku tvořenou už všemi ingrediencemi znovu ohřejte, ale nevařte. Přelijte do misky nebo omáčkovníku a nechte chladnout podle Vašeho gusta. V té chvíli už si nechte měknout i máslo na těsto na knedlíky. Po 15 minutách z lednice bude připraveno. Udělat je trvá de facto pár minut, nic obtížného. Nejdřív si dejte vařit hrnec s vodou. Smíchejte všechny složky těsta na válu nebo kuchyňské lince. S moukou ze začátku šetřete. Tenhle druh těsta se vám bude lepit na ruce vždycky. Pokud by se už vůbec nelepil, byly by knedlíky po uvaření příliš tuhé. Takže mouky jen tolik, kolik je nezbytné, klidně začněte nejdřív na 100g a přidávejte. Prodělané těsto vytvarujeme do válce a ukrajujeme takové kusy, aby stačily na obalení jahod. Vrstva těsta je max. půl centimetru. Varem trochu nabyde. Knedlíky srocujte na troše hrubé mouky a hned, jak doděláte poslední, by voda už dávno měla vařit, pomalu je tedy vkládejte do ní. Knedle by neměly před varem dlouho odpočívat. Vaří se cca 8 minut. Extrémně malé 6-7 min, obři tak 9 min. Pak by se těsto začalo rozvařovat. Až se budete chýlit s varem ke konci, na másle jen prohoďte kusy očištěných jahod. Knedlíky opatrně vyjměte, propíchněte každý vidličkou, popřípadě potřete máslem, pokud ihned nepodáváte, a je hotovo. Knedlíky jsou horké, jahody vlažné a omáčka studená. Kombinace chutná výborně.