TĚSTO: Máslo nakrájíme na plátky nebo kostky, přidáme cca 5 lžic mouky, špetičku soli a žloutek a vypracujeme těsto. Kdyby bylo moc tuhé, přidáme pár kapek vody nebo naopak mouku. Těsto necháme odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Nejlepší je nechat ho tam přes noc. NÁPLŇ: Cukrářské piškoty rozdrtíme v mixéru a smícháme s borůvkami (čerstvými nebo zmraženými, to je jedno). Těsto rozválíme na plát o síle asi půl centimetru a přeneseme do malé dortové nebo koláčové formy (16-18cm). Nožem zarovnáme okraj a do připraveného korpusu nasypeme borůvkovou směs. Ze zbytků těsta můžeme vyválet provázky a na koláči udělat mřížku. Nakonec posypeme vanilkovým cukrem. PEČENÍ: Pečeme v předehřáté troubě do růžova. (cca 175°C) rozpis je na koláč o průměru 16 cm