KOŘENĚNÝ SVAŘÁK pro 4
1 l červeného vína, 3 celé skořice, 15 hřebíčků, 5 hvězdiček badyánu, 2 vanilk.cukry, 2 citrony
Do hrnce dáme skořici, hřebíčky a badyán, přidáme vanilkový cukr a na kousky nakrájenou kůru s 1 citronu. Přelejeme červeným vínem a na mírném ohni přivedeme k varu. Chvilku povaříme, odstavíme z plotny a přecedíme do sklenic. Podávejte ozdobené plátky citronu.
BRUSINKOVÝ ČAJ SE ZÁZVOREM pro 4
1 l černého nebo zeleného čaje, 3 lžíce suš.brusinek, kousek zázvoru, 2-3 lžíce medu, 1 pomeranč
Uvařte čaj a nechte louhovat v konvici s brusinkami a oloupaným na plátky nakrájeným čerstvým zázvorem. Ochuťte medem a šťávou z pomeranče, promíchejte, můžete ještě přecedit a nalejte do hrníčků.
KÁVA S BAILEY´S pro 2
2 šálky silného espressa, 200ml smetany 33%, 50ml Bailey´s, kakao a lískové ořechy na ozdobu
Uvařte espresso a nalejte do šálků. Do kávy přilijte část likéru, druhou část vyšlehejte se smetanou do husté šlehačky. Tou nápoj ozdobte a můžete ještě posypat kakaem a ozdobit lískovými oříšky.
VAJEČNÝ LIKÉR 1 lahev (potřebný čas 40 minut)
5 žloutků, 5 lžic moučk.cukru, 1 vanilk.cukr, 500ml rumu, 1 plechovku kondenz. slaz. mléka
Žloutky pečlivě vyšlehejte s oběma cukry, aspoň 10 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak postupně za stálého šlehání přilévejte kondenzované slazené mléko a nakonec po troškách rum. Přelejte do lahve a skladujte v chladu.