Brambory, cibuli, česnek, celer a mrkev oloupejte a pokrájejte na kostky. Cibuli s česnekem orestujte na rozpáleném oleji, pak přidejte zbylou zeleninu, krátce opečte a zalijte vývarem. Zakryté vařte na mírném oleji asi 30 minut. Mezitím nakrájejte šunku na plátky, rozložte do pekáčku vyloženého papírem na pečení a opečte dokřupava v hodně vyhřáté troubě. Nechte vychladnout. Dýňová semínka opražte na pánvi bez tuku. Zeleninu v polévce propasírujte (případně jemně rozmixujte ručním mixérem). Podle potřeby přelijte trochu vývaru. Z majoránky otrhejte lístky, nasekejte je bahrubo a nasypte do polévky. Osolte, opepřete a přidejte muškát. oříšek. Polévku rozdělte do misek, posypejte opraženými semínky a ozdobte pečenou šunkou.