ŠVESTKOVÉ 1/2kg brambor, 200g zralých švestek, 100g švestková povidla, asi 50g mletý mák, 50g moučkový cukr, 1 vejce, 1-2 lžíce mouka špaldová hladká, 1 lžička cukru krupice, špetka soli, olej na smažení, moučkový cukr na pocukrování Brambory nastrouháme nahrubo, vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme vejce, mouku, lžičku cukru a špetku soli, promícháme. Z těsta na lívanečníku nebo pánvi vytřené olejem upečeme malé světlé bramboráčky (aby nebyly úplně dopečené). Rozložíme je na plech s pečícím papírem, polovinu bramboráčků poklademe půlkami švestek a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Bramboráčky pečeme na 170°C dozlatova. Na hotové bramboráčky bez švestky pomažeme švestkovými povidly. Nakonec je přiklopíme bramboráčky se švestkou a pocukrujeme. MEDOVÉ 1kg brambor, 1/2kg jablek, 2 žloutky, 2dl oleje na smažení, 2-3 lžíce medu Oloupané brambory i jablka nastrouháme jako na bramborák. Promícháme, přidáme žloutky, vytvarujeme placky a usmažíme. Odsajeme ubrouskem přebytečný tuk a hotové bramboráky přelijeme na talíři medem. BRUSINKOVÉ/JABLEČNÉ 1 kg moučných brambor, 2 středně velké oloupané cibule, 2 vejce M, sůl, tuk na potírání, jablečné pyré nebo brusinkový kompot, mletá skořice na posypání Brambory nastrouháme najemno do mísy a přistrouháme cibuli. Promícháme a zapracujeme vejce. Lehce osolíme a ještě jednou promícháme. Na dva plechy s pečicím papírem dáváme po lžíci těsto (nabíráme co nejméně tekutiny) a uděláme placičku. Pečeme z obou stran asi 25 minut na 175°C do zlato-hněda a křupava. Při obracení z obou stran potřeme tukem. Hotové bramboráčky potřeme brusinkovým kompotem (nebo jablečným pyré) a posypeme skořicí. TŘEŠŇOVÉ 300g vařených a studených brambor, 80g polohrubá špaldová mouka, 60g vlašské ořechy, 50g slunečnicových semínek, sůl, olej na pečení Brambory oloupeme a najemno nastrouháme do mísy. Přidáme nasekané ořechy, slunečnicová semínka opražená na suché pánvi, mouku, trošku osolíme a promícháme, až vznikne tužší těsto. Připravené těsto rozdělíme na menší kousky, uděláme z nich v ruce placičky a opečeme na oleji z obou stran dozlatova. Přidáme třešňovou omáčku. Omáčka - 1/2kg vypeckovaných třešní, 120g cukru, šťávu z 1 citronu, griotka, kysaná smetana Třešně nasypeme je do kastrolu, přidáme cukr a citronovou šťávu, za stálého míchání vaříme, dokud to nezačne houstnout a tuhnout. Třešně odstavíme z plotny, dochutíme lžící Griotky, a za občasného promíchání necháme zchladnout. Placičky rozdělíme na talíře, přidáme podušené třešně a kopeček zakysané smetany. HLUPEC 1kg bramor,100g strouhanky, 150g mrkve, 150ml oleje, 2 žloutky, cukr moučka, javorový sirup Oloupané brambory a mrkev nastrouháme jako na bramboráky a přidáme žloutky i strouhanku. Těsto promícháme, uděláme placky a usmažíme je na oleji. Hotové podle chuti pocukrujeme a přelijeme javorovým sirupem. VALENTÝNSKÉ 1kg brambor, 3 vejce, 2dl mléka, 180g polohrubé špaldové mouky, 2 lžíce medu, špetka soli, olej na smažení Jablečné pyré - 1/2 kg jablek, 125ml vody, 100g cukru, šťáva z 1/2 citronu, 1/2 sáčku vanil.pudink Z najemno nastrouhaných vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme rozšlehaná vejce s mlékem a přisypeme mouku. Ochutíme medem a špetkou soli, z těsta děláme bramboráky do srdcového tvořítka na volská oka a smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Připravíme si jablečné pyré: Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájíme na kousky a dáme do hrnce, podlijeme vodou a vaříme, dokud se jablka úplně nerozvaří. Pak přidáme cukr, citronovou šťávu smíchanou s vanilkovým pudinkem a mícháme do zhoustnutí. Opečené bramboráčky s jablečným pyré hned podáváme.