Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Necháme odstát vodu, kterou naběračkou odstraníme. Po té nasypeme na jemnou nakrájenou cibuli, majoránku (tou nešetříme), sůl, pepř, přidáme vejce, česnek - prolisovaný, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky a zamícháme. Můžeme smažit. V menším hrnci na oleji osmažíme do zlatova druhou cibuli, zalijeme vývarem - 1 litr (případně voda a hodíme kostku), přivedeme k varu. Chvíli povaříme a zahustíme - používám buď granulovanou jíšku, nebo moukou ... dá se udělat i to, že nejprve připravíme cibulku, tu zaprášíme polohrubou moukou, zalijeme vývarem a přivedeme k varu, necháme povařit a omáčka je hotová. Čerstvé zelí nakrouháme, my děláme na hrubo do mísy. Stačí půlka z celé hlávky". Je jedno, zda je zelí bílé, či červené. Když je dílo hotové, děláme volská oka :) Výborná kombinace je k bramboráčkům i přírodní vepřové maso. Volba je na vás. Já mohu jen popřát dobrou chuť.