Základem receptu jsou syrové brambory. Oloupané, nastrouhané na velkých slzách. Pak záleží na tom, zda děláte večeři nebo pohoštění k vínu či pivu. Na 4 porce k večeři potřebujeme 8 brambor a 4 vejce, sůl, mletou papriku, pepř( pro dospělé). Smažím na dvou keramických nebo nepřilnavých pánvích, na olivovém oleji a kousku másla, kdysi jsme smažili i na sádle, což je fakt bašta, nebo na oleji. Na rozpálený omastek rozložíme porci brambor, moc neuhlazujeme, smažíme, dokud není druhá strana do zlata, pak osolíme a obrátíme. Opečenou stranu opepříme, osolíme a lehce zasypeme mletou paprikou. Po malé chvilce rozklepneme vajíčko a položíme na prostředek placky. Žloutek opatrně propíchneme nožem a vytvoříme paprsky po celém obvodu. Když je i druhé strana osmažená do zlata, vypneme a na vteřinku ještě obrátíme, aby se srazila syrová vajíčka. Pak na papírovou utěrku. Na talíři pomázneme hořčicí a pokapeme kečupem nebo stejkovou omáčkou, přidat můžeme i mangovou omáčku.( Co má kdo rád). Obložíme zeleninou, kterou máme doma a je hotovo. Další způsob je zábavnější, neboť uplatníte svou chuťovou fantazii a spotřebujete zbytky sýru nebo slaniny a pod. Nastrouhané brambory na hrubo rozdělíme do několika misek a do každé přidáme pepř, sůl, a pak do každé něco jiného. Možnosti: majoránka a petrželka; strouhaná niva (nesolit); strouhaný tvrdý sýr a bazalka; trochu mexického koření a krájená sušená rajčata v oleji-na drobno; žádný přídavek a tenká vrstvička, aby hodně křupalo; a další různá koření, která máte rádi, zbytek anglické či uzeniny atd.