Bramborová buchta je u naší rodiny i příbuzných velmi oblíbené jídlo. Zvláště manžel by si na ní pochutnával klidně dvakrát týdně. Jíme ji s kompotem (broskvovým) nebo zeleninovým salátem či jako příloha k bramboračce a dalším polévkám. Sádlo si škvaříme doma a škvarky nezhltneme ještě horké, byť to láká. Čím více škvarků máme, tím je buchta lepší. V kastrůlku ohřejeme trošku mléka s cukrem, jen tolik, aby bylo teplé, ne horké. Droždí do něho nadrobíme. Mezitím oloupeme a nastrouháme brambory na meších slzách ( lepší je moučnatější druh, ale nemáte-li, nevadí), přidáme vejce, sůl, koření, zbytek mléka, zamícháme a pak nasypeme hrubou mouku, přidáme kvásek a česnek, můžeme vmíchat dvě lžíce změklého sádla. Hmota by měla být o něco hustější, než na lívance. Doladit moukou nebo naopak mlékem, brambory pustí různé množství tekutiny. Vymažeme pekáč sádlem, raději větší, aby nepřetekl. Povrch posypeme škvarky a dáme na teplé místo kynout. Pečeme v předehřáté troubě nejdříve na 190°C, po chvíli snížíme na +- 175°C.Pečeme do zlatova. Na mém obrázku je menší, kulatá, z menšího množství surovin. Děláme i se slaninou a smaženou cibulkou, ale škvarky jsou holt škvarky.