PYRAMIDY 1kg brambor, 1/2 kg kysaného zelí, 200g slaniny, 200g hladké mouky, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, česnek podle chuti, 100 ml oleje Kysané zelí scedíme (příliš kyselé ještě propláchneme studenou vodou). Pak ho překrájíme na menší kousky. Slaninu rozkrájíme na kostičky, rozehřejeme v kastrůlku a přidáme zelí. Přikryjeme a za občasného podlévání zvolna dusíme doměkka. Oškrábané brambory nahrubo nastrouháme, přidáme vejce a mouku, přidáme sůl, pepř, majoránku i prolisovaný česnek, promícháme. Z připraveného těsta pečeme na oleji malé a křupavé bramboráčky, přebytečný tuk odsajeme papírovou utěrkou. Hotové bramboráčky prokládáme dušeným zelím a podáváme je po čtyřech jako malé pyramidy. KOŠÍČKY 1kg menších brambor, 200g měkkého salámu vcelku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sezamu, 200g zakysané smetany, svazek pažitky, sůl, pepř, olej na plech, polníček nebo jiný salát na ozdobu Menší, pokud možno stejně velké, brambory oloupeme a ze spodní části seřízneme tak, aby stály. Potřeme 2 lžícemi oleje a osolíme, pak je postavíme seříznutou stranou vymazaný plech a pečeme při mírné teplotě dozlatova. Salám oloupeme a nakrájíme na plátky tenké cca 2mm, které postupně vkládáme na rozehřátou pánev a pouze z jedné strany opečeme. Vytvoří se tak "košíčky" (mističky). Ty potom rozložíme na mísu a udržujeme teplé. Do hotových košíčků dáme pečené brambory, posypeme je hustě sezamem a ozdobíme listy polníčku. Zakysanou smetanu promícháme s nakrájenou pažitkou, osolíme a opepříme. Směsí poléváme opečené brambory v košíčkách přímo na talíři podle chuti. GULÁŠ 100g slaniny, 200g cibule, lžička sladké papriky, kostka masoxu, 1kg brambor, 200g točeného špekáčkového salámu, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, 2 stroužky česneku Slaninu nakrájíme na kostky, cibuli nasekáme najemno. V kastrole rozškvaříme slaninu, přidáme cibuli a opečeme dozlatova. Přisypeme papriku a mouku, krátce osmahneme (aby paprika nezhořkla), zalijeme vodou (asi 1 l), přidáme masox a přivedeme k varu. Nakrájené oloupané brambory dáme do kastrolu k vroucímu základu, osolíme a opepříme. Salám nakrájíme a také přidáme do hrnce, promícháme a podle potřeby přidáme ještě vodu a zvolna vaříme. Občas znovu promícháme, aby se guláš na dně nepřipaloval. Dosolíme, dopepříme a přidáme majoránku i prolisovaný česnek. Jako příloha se hodí pečivo nebo chléb. JEŽCI 1kg větších podlouhlých brambor, 200g libového uzeného bůčku, sáček bobkového listu, sůl, olej na plech, rajčata a salát na ozdobu Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka, scedíme a necháme trochu zchladnout. Každou bramboru po delší straně mělce seřízneme, aby při pečení dobře držela na plechu. Pak do nich opatrně uděláme několik klínových zářezů. Uzený bůček nakrájíme na silnější plátky, podle velikosti zářezů a do každého vložíme plátek bůčku s bobkovým listem tak, aby maso s kořením vypadalo jako ježčí bodliny, mírně osolíme. Ježky rozložíme seříznutou plochou na vymazaný plech a pečeme na střední teplotu dozlatova. Podáváme horké a na talířích je můžeme ozdobit rajčaty, salátem nebo jakoukoliv zeleninou.