Protože je pohanka zdravá a chutná nám, vymýšlím, na co a kde by se dala použít. Tentokrát jsem zkusila šišky, ale nejen na sladko, ale druhý den jsme je měli ke krůtím závitkům a byla to bašta. Určitě by byly dobré se smaženou cibulkou na másle nebo s vajíčkem atd. Na sporák postavíme větší hrnec s vodou na uvaření šišek. Nesolíme. Brambory a pohanku uvaříme. Pohanku v lehce osolené vodě. Vody jen tolik, aby byla tak tak potopená a po troškách přilévat. Nabobtná. Po uvaření pro jistotu ještě nechat vykapat ve větším sítu. Staré brambory vařím s hrstí kmínu, aby byly "zdravější." Nechat zchladnout. Pak oloupat, nastrouhat, přidat mouku, vejce a sůl, vypracovat těsto. Zapracujeme pohanku a tvoříme malé šišky, které vkládáme do vařící vody. Pokud by se zdálo, že je těsto řidší nebo hutnější, přidáme trochu mouky, nebo vejce. Opatrně zamícháme, nepřikrýváme. Hotové jsou, když vyplavou. Sypeme mákem, moučkovým cukrem a mastíme rozpuštěným sádlem. Eventuálně máslem s olivovým olejem. Nebo použijeme jako přílohu a pod.