U nás téměř neznámá příloha ke kuřeti i omáčkám, pochází z proslulé židovské kuchyně. (Správně se má na zahuštění použít mouka z drcených macesů, což jsou placky z nekynutého těsta, nemající prakticky žádnou chuť. Dají se občas koupit ve velkých supermarketech nebo prodejnách zdravé výživy a nahradí je také rozdrcený knuspi chléb nebo obyčejná hrubá mouka.) Jemně nastrouhané syrové brambory smícháme s nastrouhanou cibulí. Slijeme přebytečnou vodu a přidáme žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh, který vmícháme střídavě s moukou (správně se má na zahuštění použít mouka z drcených macesů, což jsou placky z nekynutého těsta, nemající prakticky žádnou chuť. Dají se občas koupit ve velkých supermarketech nebo prodejnách zdravé výživy a nahradí je také rozdrcený knuspi chléb nebo obyčejná hrubá mouka), rychle a lehce. Osolíme. Těsto, trochu řidší než na bramborák, vlijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku nebo lépe do dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě tak dlouho, dokud se lepí na vpíchnutou špejli. Po upečení vydrží kugel velmi dlouhou dobu horký.