NA SMETANĚ 1kg brambor, 20g másla, 1 cibule, asi 2 hrsti shiitake, několik kuliček nového koření a pepře, pažitka, tymián, 1 bobkový list, sůl, 1/2l smetany na vaření, 1 lžíce hl. špaldové mouky, 4-6 vejce natvrdo koření uvaříme v troše vody, zpěníme na tuku drobně pokrájenou cibuli, osmahneme na plátky nakrájené houby, přidáme na čtvrtky nakrájené oloupané brambory, přecedíme na ně vývar z koření, dolijeme vodou, aby byly brambory ponořené, osolíme a vaříme do poloměkka, pak přilijeme smetanu s rozkvedlanou moukou a dovaříme. Vejce nakrájíme na čtvrtky a přidáme do brambor s omáčkou. Na talířích posypeme pažitkou. BRYNZOVÉ 600g oloupaných vařených brambor, 200g brynzy, 125ml mléka, 100g slaniny, 1 cibule, 2 vejce, kousek másla, sůl, tuk na pekáč Brambory nakrájíme na kolečka a polovinu rozložíme do vymaštěného pekáče. Do misky dáme brynzu a rozšleháme ji s mlékem. Polovinu téhle husté tekutiny nalijeme na brambory v pekáči. Pak nakrájíme slaninu, dáme ji rozškvařit a když skoro dochází, vhodíme do ní nakrájenou cibuli a odstavíme. Cibuli se slaninou nalijeme na brambory, navrch dáme druhou polovinu brambor. Ve zředěné brynze co nám zbyla rozmícháme vejce a nalijeme na brambory. Posolíme, poklademe kousky másla a ve vyhřáté troubě zapečeme. KUBA Oloupané brambory uvaříme, osolíme, promícháme, přidáme trochu mléka, majoránky, pepře, zázvoru, kousek tuku a jemně nasekané, předem ve vodě namočené, sušené hříbky. Nakonec utřený česnek a všechno zalijeme mlékem , aby bylo těsto kašovité. Dáme do vymaštěného pekáčku a ve vyhřáté troubě upečeme. Můžeme si k tomu dát salát z kysaného zelí.