Maso omyjeme, osušíme, ze všech stran osolíme a opepříme. Na troše rozpáleného oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme maso a ze všech stran opečeme do zatáhnutí.
Do základu přidáme rajský protlak, podlijeme trochou vývaru nebo horké vody a pod pokličkou dusíme. Během dušení masa k němu přidáme asi na 20 minut očištěnou mrkev (vcelku) a celer. Měkkou zeleninu vyjmeme a pokrájíme na drobné kousky. Maso dusíme do změknutí, podle potřeby podléváme.
V půl hrnku studené vody rozkvedláme mouku. Měkké maso vyndáme z hrnce a vlijeme vodu s moukou. Rozmícháme a přivedeme k varu. Podle potřeby rozředíme mlékem, aby měla omáčka správnou hustotu, okyselíme citronovou šťávou a asi 20 minut povaříme.
Omáčku přecedíme a zamícháme do ní smetanu, pokrájenou uvařenou zeleninu, hrášek a okurku pokrájenou nadrobno. Dobře promícháme a ještě asi 5 minut povaříme. Podle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou.
Maso nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme omáčkou, podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Děkuji za soukromé upozornění, že se kolem tohoto receptu zase něco děje. Aby měla dušička p. Babetty pokoj foto mažu - doufám, že to pravé. Jen je zajímavé, že mě nepožádala o smazání už před 2 lety kdy mi pod recept napsala tento komentář:
Babetta
Nevadí, jen si klidně moje foto u Vašeho receptu nechte, je opravdu zdařilé, alespoň přiláká více kuchtíku, aby tuto dobrotu vyzkoušelo. Děkuji za vysvětlení, překvapilo mně to, že i toto se může stát. Kdo se tady hádá? Jaká mela, raději vařte! :-) 9.8.2013
Přes veškerá, myslím že dostačující vysvětlování, jak to s fotkou je, mě p. Babetta opět kritizuje. Jen doufám, že naposled a už teď budu mít pokoj ! Ve svém věku opravdu nemám náladu na jakékoliv handrkování.
Odpovědět
Babetta |7. listopadu 2015
Hano, nikoho neosočuji, lepší by bylo, aby si RENTIÉR1946, ukázal, co si sám navařil, mohu Ti Rentiére připomenout, že moje VEPOŘOVÉ, BRATISLAVSKÉ PLECKO, je nejhezčí z těch tří a dal jsi ho na hlavní stránku, opravdu je nejskvělejší. Já ráda vařím, fotky také zveřejňuji, ale nikdy jsem se nechlubila s cizím peřím, to by se nemělo stávat. Toto foto jsem dala také do jedné skupiny a už mi tam bylo hlášeno, že to viděli i jinde, jak mi potom může někdo věřit, že je to skutečně mé vaření, to se mi zdá nefér. Ale postup mého Plecka je odlišný, já mám lepší, proto také ta omáčka vypadá luxusně...
Odpovědět
Hana S |22. března 2015
Hm, někoho osočit a už se neozvat je docela snadné, že Babetto? Hlavně, že se zaseje semínko pochybností.
Odpovědět
Rentiér1946 |12. března 2015
Pro Babetta: asi jste zapoměla, že jste mi už podobný komentář psala a já na něj odpovídal. Také jste souhlasila, že mohu foto u receptu nechat. Podívejte se na Vaše komentáře z 5.7.
+ 9.8.2013 a na moje 2 komentáře ze 6.7.2013. Myslím, že dostatečně vysvětlují jak je to s "přivlastněním" fota. Kromě toho ... u receptu jsou fota 3 a já si opravdu nepamatují o které foto se jedná. Nicméně, přes Vaše povolení foto u receptu ponechat, pokud si přejete smažu ho. Možná byste si měla přečíst i komentář Davida Krumla.
Odpovědět
Babetta |10. března 2015
Toto Bratislavské plecko, je moje " BABETTA" Rentiér 1946, jsi ho přivlastnil, nebo vypůjčil?
Odpovědět