Připravujeme ji z broskví, které nejdou jinak použít, například na kompot. Broskve by měly mít pevnou konzistenci, moučnaté a příliš měkké mají menší obsah pektinových látek a špatně želírují. Před přípravou je zbavíme slupky, která by v zavařenině měla hořkou chuť. Plody oloupeme tak, že je nejprve ponoříme do 90°C teplé vody, do níž jsme přidali 20 g kyseliny citronové na 1 litr. Vyjmuté plody ochladíme ve studené vodě se stejným množstvím kyseliny. Slupku potom nařízneme a rukou už snadno stáhneme. Broskve nakrájíme na čtvrtky, odstraníme pecky a nevzhledné části. Vložíme do hrnce a podusíme za stálého míchání. Jakmile ovoce pustí šťávu, zasypeme je směsí cukru a zavařovacího prostředku a povaříme ještě přibližně dvě minuty i se šťávou z citronu. Dáme do čistých suchých sklenic a pevně uzavřeme víčky. Potom skleničky necháme vychladnout dnem vzhůru.