BUCHTIČKY 1/2kg špaldová mouka polohrubá, 70g cukru, 70g másla, 1/4l vlažného mléka, 1 žloutek, 20g droždí. 1 lžička soli, máslo na pomaštění; Na polití - 4 kelímky mléčné rýže, 100g melasy, 60g loupaných dýňových semínek, 1 lžíce řepkového oleje, drobné ovoce Droždí a lžíci cukru rozmícháme v polovině vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít. Prosejeme mouku se solí, do středu uděláme důlek, nalijeme do něj vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka. Přidáme zbytek cukr a žloutek, promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Pak přilijeme rozpuštěný tuk a dál hněteme, až vznikne hladké a vláčné těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme na plát silný asi 2cm. Nakrájíme na pruhy široké asi 2cm a ty dál rozkrájíme na čtverečky (buchtičky), které po stranách potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do vymazaného pekáčku, pečeme dozlatova na 160 °C. Upečené buchtičky rozdělíme na talíře, přidáme mléčnou rýží, přelijeme melasou, posypeme dýňovými semínky opraženými na lžíci oleje a ozdobíme nějakým drobným ovocem. VDOLKY 1/2kg špaldové hladké mouky, 1/4l mléka, 80g másla, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 25g droždí, 1/2 lžičky soli, tuk na potření, moučkový cukr na posypání; Rumové blumy - 1/4kg blum, 2dl rumu, 50g červené marmelády, 2 vanilkové cukry Do mísy prosejeme mouku, do středu rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka, zakryjeme a necháme vzejít. Pak přimícháme zbytek mléka, cukr, vejce, rozpuštěné vlažné máslo a sůl, vypracujeme vláčné těsto a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta pomoučenou lžící vykrajujeme bochánky, rozložíme je na plech s pečícím papírem. Trochu je splácneme prsty, potřeme na povrchu rozpuštěným tukem a necháme ještě asi 20 minut kynout, pečeme asi 35-40 minut na 190°C dozlatova. Vypeckované blumy nakrájíme na menší kousky, dáme do kastrůlku, podlijeme rumem a podusíme asi 15 minut. Do rozvařeného ovoce vmícháme marmeládu a cukr a povaříme do zhoustnutí. Upečené vdolky necháme prochladnout. Kastrůlek s horkými uvařenými rumovými blumami uložíme v teple, aby nevychladly. Hned jak vdolky prochladnou, rozdělíme na ně lžičkou horké blumy a poprášíme moučkovým cukrem. Zbylé rumové blumy nalijeme zvlášť do misky, aby si každý mohl na vdolky, podle chuti, ještě omáčku přidat.