Estragonový Do lahvičky octa vložíme 1 - 2 snítky estragonu, dobře opláchnutého a oschlého. Přidáme kousek omyté citronové kůry. Ochucujeme jím zeleninové saláty, majonézy. Bazalkový Do lahvičky ovocného octa vložte několik větviček opláchnuté a oschlé bazalky. Doplňte 2-3 stroužky oloupaného česneku. Hodí se na zeleninové saláty, do čočky, fazolí. Bylinkový Do 4litrové sklenice dejte 30g celerové natě, 30g estragonu, 40g bazalky, 20g tymiánu, 1 stroužek česneku, 12 tabletek sacharinu, zalijte 2 litry 8% ovocného octa, sklenici zavažte a nechte 14 dní vylouhovat. Potom ocet přeceďte přes plátno a uložte v uzavřených lahvích nebo sklenicích. Používá se ke kořenění salátů, ale také jako nálev na houby, které se potom sterilují. Šafránový Má žlutou barvu - špetka šafránu se nechá 14 dní uležet v 1 litru ovocného octa. Koprový Do skleničky vložte snítku mladého kopru a doplňte několika kolečky mladé cibule. Chutná výborně s okurkovým salátem, ale i v jiných zeleninových salátech či v houbové polévce. Saturejkový Do skleničky s vloženou snítkou saturejky přidejte několik rozdrcených jalovčinek. Hodí se k luštěninám, ochucujeme jím omáčky "na divoko". Rybízový Do 1 l ovocného octa dejte 1/4 až 1/2 kg rozmačkaného rybízu, nechte týden ustát a přeceďte (možno i převařit, aby byl trvanlivější). Přidává se do limonád. Citronový (pomerančový) Kůra ze čtyř citronů (pomerančů) se pokrájí, přelije 1 litrem octa a 10 dnů se nechá stát.