Staňte se našimi fanoušky na:

Čapáty

Autor receptu: kyschu (69 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 20 min.
Speciální kritéria: Nízkokalorické
Veganské
Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
85× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Pomalu přidávejte vodu a vytvářejte měkké těsto. Těsto přeneste na vál a dobře je válejte 6 až 8 minut, dokud není hladké a tuhé. Kouli těsta postříkejte vodou, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte stranou odpočinout 1/2 až 2 hodiny. Když je těsto připravené, nahřejte na středním plameni pánev nebo plotýnku. Navlhčenýma rukama znovu propracujte těsto a potom je rozdělte na 15 stejně velkých bochánků. Na pomoučněném válu je pravidelně a tence rozválejte. Snažte se, aby byly co nejkulatější s průměrem asi 14 cm. Trochu mouky si nechte stranou, abyste čapáty mohli při válení pomoučnit. Přebytečnou mouku z čapáty střeste několika jemnými tlesknutími mezi dlaněmi a umístěte je na předehřátou plotýnku. (Jestliže to velikost vaší plotýnky dovoluje, můžete jich dělat několik najednou.) Když se na povrchu placky začnou objevovat malé bílé bubliny a okraje se začnou zvedat, obraťte ji párem plochých kleští a pečte po druhé straně, dokud se nezačne nafukovat. Potom čapáty zdvihněte a obě strany opékejte několik vteřin na přímém plameni, dokud se nenafoukne jako balón. Hotové čapáty by měly být zcela propečené (bez vlhkých míst) a na obou stranách by měly být pokryté hnědými skvrnami. Vzduch vytlačte a jednu stranu potřete rozpuštěným máslem. Zajímavou variantou jsou panýr čapáty. Místo teplé vody se k zadělání těsta použije 375 ml mléka sraženého dvěma čajovými lžičkami citrónové šťávy (viz s.). Míchejte mouku se směsí syrovátky a sraženého čerstvého sýra, dokud se všechno pěkně nesmísí. Když je těsto na dotek dostatečně chladné, vyndejte je na čistou pracovní plochu a hněťte dokud není hladké a poddajné. Nechte těsto 30 minut až jednu hodinu odpočívat a potom pokračujte stejně jako u receptu na obyčejné čapáty. Dejte pozor, aby se vaše sýrové čapáty nepřipálily. Čapáty můžete připravit i na elektrickém vařiči. Položte je na plotýnku a obracejte tolikrát, kolikrát bude potřeba k propečení, pak celý povrch čapáty přitlačte vlhkou utěrkou (látkou) až se nafoukne. Čapáty podávejte hned po upečení, nebo je zabalte do utěrky, abyste je udrželi teplé a vláčné.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

eviti |17. května 2013
to musím vyzkoušet - recept si uládám Odpovědět
Semyaza |12. května 2013
luxusní Odpovědět
miuka |12. května 2013
čapátí a naan - těch se vždy nacpu v indické restauraci Odpovědět
junkie09 |11. května 2013
o tom jsem ještě neslyšela, určitě to taky zkusím. Odpovědět
L-enny |11. května 2013
to musím vyzkoušet, snad se povedou. Určitě v tom bude pár záludností :D Odpovědět
Lucie10 |10. května 2013
ZKUSÍM Odpovědět
Lucie10 |10. května 2013
SUPER Odpovědět
kyschu |10. května 2013
tynkachz : v Praze na ně chodím do restaurací Govinda (ulice Soukenická) a Balarama (ulice Orlová) Odpovědět
tynkachz |9. května 2013
tyhle placky jsem už dávno chtěla ochutnat, ale není kam si tady na ně zajít. Mám je v oblíbených a snad se k nim brzo dostanu a vyzkouším je. Odpovědět
jitulka |6. května 2013
určitě zkusím Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!