Chuťově bohatá dušená zeleninová směs se vaří v různých místech Itálie jako hlavní pokrm nebo příloha. Podává se spíše vlažná a nejlepší je druhý den. Na caponatu nejprve nakrájíme lilek na centimetrové plátky, posolíme z obou stran a necháme na talíři vypotit asi půl hodinky. Zatím si očistíme a nakrájíme ostatní zeleninu: cibuli a česnek nahrubo, papriky na kostky, řapíky celeru na kousky asi centimetrové. Lilek osušíme a překrájíme na kostky, opečeme na hlubší pánvi na malém množství oleje spolu s paprikami a vyndáme. Dáme restovat cibuli, česnek, celer a rajčata s protlakem (nebo plechovku sekaných), osolíme, opepříme a po změknutí (asi 10 minut) vrátíme do pánve lilek s paprikou, přidáme olivy a kapary, trochu octa a cukru. Caponata by měla být příjemně navinulá a lehce nasládlá. Nakonec přidáme čerstvou bazalku a podáváme s pečivem či jako zeleninovou přílohu k masu.