Staňte se našimi fanoušky na:

Celozrnná vánočka

Autor receptu: Monique (403 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Kvásek: Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme na řídší těstíčko, přikryjeme a necháme stát 10 minut. Příprava těsta: Do mísy dáme část mouky a v jejím středu uděláme dolík, do kterého vlijeme vykynutý kvásek. Část tekutiny, ve které jsme rozmíchali žloutky, přilijeme do kvásku a s moukou uprostřed mísy zamícháme na řídší těsto. Přidáme rozpuštěný vlahý tuk, postupně přiléváme a od středu ke krajům přibíráme mouku a ostatní ingredience. Těsto důkladně propracujeme, poprášíme lehce moukou a dáme kynout. Z jednotlivých ingrediencí vypracujeme tužší těsto a dáme na teplé místo vykynout. ( Mléko přidáváme po částech a průběžně hodnotíme dosahovanou hustotu těsta ). Po vykynutí upleteme vánočku z devíti dílů. Vpíchneme tři špejle na zpevnění a dáme na plech do tepla dokynout. Povrch potřeme vlažným mlékem. Dáme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Když začne vánočka zlátnout, snížíme teplotu na 150 °C a zvolna dopečeme. Vánočka je hotová, když se těsto nelepí na vpíchnutou špejli.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Hanina |20. prosince 2013
dala bych si, 1* Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!