Staňte se našimi fanoušky na:

Celozrnný chléb bez hnětení

Autor receptu: Hanina (107 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 10 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
33× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Do mísy dáme celkem 6 hrnků mouky dle popisu. (Můžeme míchat jemně a hrubě mletou celozrnnou mouku.) Přidáme sušené droždí, sůl, drcený kmín. Můžeme přidat semínka. Zamícháme. Přidáme 2,5 - 3 hrnky vody (raději méně) a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme 6 - 12 hodin kynout. Těsto vyndáme na pomoučený vál a roztáhneme na 4cm tlustou placku. Tu necháme 15 mimut odpočívat. Přeložíme těsto na třetiny zepředu a dozadu, doprava a doleva. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Do trouby dáme nádobu z varného skla s víkem o velikosti 5,1 litru a zapneme troubu na 230°C na 30 minut. Po tuto dobu ještě chléb odpočívá. Opatrně dáme chléb do nahřáté nádoby a zavřeme víkem. Pečeme 30 minut na 230°C. Pak chléb odkryjeme a pečeme ještě 15 minut. Necháme vychladnout a pak přikryjeme utěrkou. Pro nepříznivce celozrnného pečiva můžeme dát jen mouku bílou nebo v poměru jako na mém obrázku.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Kuchař3|14. listopadu 2013
vypadá, že moc práce s ním není... Odpovědět
holub|22. září 2013
díky, hodí se Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!