OMÁČKA: Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme s kořením dozlatova, přidáme cukr, brusinky a povidla, promícháme. Hotový základ zalijeme vodou a 1/2 hodiny vaříme, omáčku zahustíme strouhaným perníkem, přilijeme víno a rum a necháme ještě provařit. Na zpěněném másle opražíme pokrájené sušené švestky, sušené hrušky, ořechy, rozinky a nasekané mandle. Omáčku přecedíme přes cedník a dáme do ní opraženou směs.
MINIVÁNOČKY: 250g hladké mouky - 0,8 dl mléka - 40g pískového cukru - 20g droždí - 60g rozehřátého másla - 2 lžíce rozinek - 1 žloutek - 1 lžičku nastrouhané citronové kůry - špetku soli a na potření 1 žloutek a lžící vody ….. Do hnětací mísy prosejeme mouku, v jejím středu uděláme důlek. Zvlášť připravíme kvásek ze 2 lžic cukru, rozdrobeného droždí, 2 lžic mouky a 1 dl vlažného mléka. Kvásek vlijeme do důlku v prosáté mouce, mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít. Žloutek rozšleháme se zbytkem vlažného mléka, solí a citronovou kůrou, přilijeme do mouky s kváskem, po částech přilijeme máslo a zaděláme tužší hladké těsto a to necháme pod utěrkou 1/2 hodiny na teplém místě kynout. Těsto na válu znovu propracujeme, dáme zpátky do mísy, poprášíme moukou a necháme znova asi 1/2 hodiny kynout. Do vykynutého těsta zapracujeme spařené a okapané rozinky a těsto následně rozdělíme na 20 stejných kousků, pak upleteme minivánočky. Každý kousek rozválíme na dlouhý tenký váleček, na jednom konci spojíme 3 válečky k sobě a upleteme copánek - minihoustičku. Prstem mírně protlačíme středy copů a ze zbylých válečků spleteme šňůry. Upletené šňůrky položíme do vytlačeného místa a okraje zahrneme dospodu minivánoček. Dáme je na plech s pečícím papírem a necháme ještě asi 1/4 hodinky kynout. Oba konce minivánoček propíchneme párátky nebo špejlemi, aby se při pečení nesesunuly. Potřeme rozšlehaným žloutkem, dáme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme cca 5 minut. Pak teplotu snížíme na 175°C a při této teplotě upečeme dozlatova. Po vyndání z trouby horké minivánočky hned potřeme vlažnou vodou (aby se leskly), necháme na mřížce vychladnout a pak vyndáme párátka.