Mouku, kypřící prášek, cukr, žloutky, máslo, sůl, smetanu a vanilkovou dřeň smícháme a uhněteme těsto. Do 200g těsta zapracujeme čokoládu a kakao. Z obou těst vytvoříme koule, zabalíme je do fólie a uložíme na 30 minut do chladničky. Šachovnice: Z obou těst odebereme po dvou třetinách. Světlé těsto rozdělíme na dva díly, z jednoho vyválíme 18 cm široký plát, ze druhého 1 cm silný obdélník, z tmavého těsta vyválíme stejný obdélník. Oba obdélníky nakrájíme na stejné pruhy a potřeme bílkem. Plát ze světlého těsta potřeme bílkem, položíme na něj 9 světlých a 9 tmavých pruhů na sebe do vzoru šachovnice a plát s pruhy zabalíme. Zbytek odkrojíme a těsto ve švu přimáčkneme. Chladíme 60 minut, pak nakrájíme na plátky. Spirálky: Ze zbylých těst vyválíme stejně silné a velké pláty. Světlý potřeme bílkem, přiložíme tmavý a srolujeme. Chladíme 60 minut, z válečku pak krájíme 5 mm silná kolečka. Troubu předehřejeme na 180°C. Pečivo narovnáme na plech. Pečeme asi 15 minut.