Kroupy propláchneme studenou a teplou vodou, dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín (asi 1/2 lžičky) a vaříme za častého promíchání na mírném ohni doměkka. Občas přilijeme vodu, aby se kroupy nenapalovaly. Sušené houby namočíme alespoň na hodinu, pak je v téže vodě, kterou osolíme, uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na části sádla dozlatova. Česnek utřeme se solí nebo prolisujeme. Doměkka uvařené kroupy scedíme, propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Cibuli pokrájené houby, česnek a pepř smícháme s kroupami. Podle potřeby zalijeme vývarem z hub a směs podle chuti přisolíme. Pekáček vymastíme silně sádlem, vložíme do něj ochucené kroupy, urovnáme a zapečeme v horké troubě.