Z droždí, lžíčky cukru, lžíce mouky a trošky vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Změklé máslo vyšleháme spolu se zbylým moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Do máslového krému po jednom zapracujeme žloutky. Vmícháme rum, mouku se solí a kvásek. Zbylým mlékem zaděláme hladké těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na silnější plát a formičkou ( nebo hrníčkem) vykrájíme kolečka o průměru cca 6cm. Odřezky těsta znovu zpracujeme a vyválíme. Do středu poloviny koleček naneseme trochu marmelády. Přiklopíme zbylými kolečky. Okraje k sobě dobře přitiskneme, aby náplň během smažení nevytekla. Takto připravené koblihy znovu kulatou formičkou seřízneme, aby měly pěkný tvar. Koblihy rozložíme na moukou poprášený tác a necháme přibližně 20min kynout. V hluboké pánvi necháme rozpálit větší množství oleje. Opatrně do něj vložíme nakynuté koblihy a z obou stran je osmažíme dozlatova. Před servírováním je pocukrujeme ( hotové koblihy pokládáme na ubrousek, aby nasákl tím tukem a koblížky nebyly tolik mastné.