Česneková pasta, která vydrží v ledničce i bez soli Vezměte alespoň dvě palice česneku a oloupejte. Stroužky vložte do mixéru a zalijte zhruba do poloviny olivovým olejem. Pro začátek raději méně, uvidíte sami podle konzistence. Rozmixujte a "přelijte" do skleničky od dětské výživy, my jsme použili sklenici od medu. Zavíčkujte a uložte do lednice. Česnek by neměl měnit barvu a oxidovat jako kupovaná pasta. A hlavně neobsahuje sůl, takže se nemusíte bát, že si zkazíte hotové jídlo. Použijete ji třeba do guláše, omáček nebo do smetany, která se bude delší dobu provářet. Naopak tam, kde se předpokládá rychlá úprava, třeba u italských jídel, grilovaných zelenin či základů na špagety je vhodnější použít čerstvý česnek. Kupované česnekové pasty mají obrovskou nectnost - jsou plné soli. Když už máte jídlo dosolené a potřebujete ho ještě dochutit česnekem, dostanete pomocí kupované pasty nakonec nechutné přesolené jídlo.