Staňte se našimi fanoušky na:

Chamula a Metyja od prababičky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

CHAMULA NASLANO asi 10 velkých brambor, podle potřeby hladká mouka, sůl Oloupeme deset větších brambor, nakrájíme je na plátky, osolíme a dáme rozvařit. Pak vodu scedíme a brambory hodně rozmačkáme jako na kaši. Přisypeme podle potřeby hladkou mouku a přilijeme trochu té vyceděné vody až vznikne hustá hmota, kterou hnětáčkem na brambory hodně na plotně vymícháme, až začne šuškat (dělat bubliny), aby se mouka provařila. Ještě pak necháme chvíli na teple dojít. Podáváme posypanou smaženou cibulkou. Povrch můžeme také posypat česnekem a na sádle (vhodné je kachní) zapéci v troubě. CHAMULA NASLADKO 100g křížal, 1l mléka, podle chuti krupicový cukr a skořici, 1 lžičku hladké mouky, 20g másla, 200ml šlehačky na ozdobu Křížaly povaříme v mléce, přidáme jíšku z mouky a másla, osladíme, přidáme skořicí a povaříme. METYJA 1 1kg brambor, 300g hrubé mouky, 100g mletého máku, 200g moučkového cukru, 200g másla, sůl Brambory oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě vaříme 15 minut. Vývar scedíme do jiné nádoby, brambory proházíme a pak do necelé poloviny znovu zalijeme vývarem a zasypeme moukou. Rukojetí vařečky vytvoříme do směsi otvory tak, abychom viděli vývar. Hrnec vrátíme na plotnu rozehřátou na minimum, přiklopíme poklicí a necháme 20 minut zapařit. Brambory rozšťoucháme a vařečkou roztíráme ke stěnám kastrolu. Asi po 20 minutách budou správně "škubánkové" a přestanou se lepit na vařečku. Na talíř rozetřeme vrstvu bramborové kaše, pokapeme máslem a posypeme mákem s cukrem. Tak uděláme celkem 3 vrstvy, končíme kaší. Můžeme sypat i nastrouhaným tvarohem s cukrem. METYJA 2 1kg oloupaných brambor, kelímek povidel, 100g mletého máku. 100g moučkového cukru, 50g másla, 1/4l teplého mléka Na kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Hned jak jsou měkké, je rozmačkáme na kaši, přidáme trochu másla a teplého mléka (jen rozmačkat, nešlehat!). Kaši dáme na talíř a lžící uděláme placku asi 2-3 cm vysokou. Pomažeme povidly, posypeme mletým mákem a cukrem, hodně polijeme rozpuštěným máslem.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!